Dietetycznie Siostro!

16.02.2012

tłusty czwartek zmieniamy na SŁODKI CZWARTEK

Składniki

  • 200ml puree z fasoli (u mnie biała) 
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka aromatu cytrynowego
  • 1 łyżka słodziku w płynie
  • garść dużych jasnych rodzynek

Przygotowanie


Składniki mieszamy i wylewamy do foremki. Nakładamy rodzynki i pieczemy przez 25-30 minut na 180 stopni. Szybciej się nie da! GOTOWE!




Placek z rodzynkami na osłodę dla tych co pączków sobie odmawiają...a może dla tych co odmawiają sobie drugiego, trzeciego, czwartego.....

SMACZNEGO SIOSTRY!

10 komentarzy:

  1. w jakim stopniu smak fasoli jest wyczuwalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo zabawne pytanie! :) spróbuj i daj znać w jakim stopniu jest wyczuwalny ;)

      Usuń
  2. kiedyś pytałam ile z 200 ml wychodzi gram i mówiłaś, że kiedyś to dla mnie sprawdzisz... postanowiłam się więc przypomnieć ;D albo np. powiedz mi jeśli możesz ile to wyjdzie w szklance ? cała szklanka, 3/4 ? Albo np. ilu gramowej puszki fasolki używasz ?

    OdpowiedzUsuń
  3. zwykle szklanki mają 250 ml
    szklanka z arkoroku - taka gruba, brązowa lub przezroczysta ma 200 ml
    na puszce zazwyczaj jest około 400 g w tym około 220 - 240 g fasoli
    ja robię z puszki fasoli
    przed zmieleniem wydaje się jej więcej po zmieleniu jest to około 200 ml

    co Ty Aniu na to???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jestem na TAK :) 200ml puree = 1 puszka fasoli!

      Usuń
  4. słodki? na pewno!
    ale chociaż nie tłusty, baardzo smakowity ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. po klęsce z serowymi babeczkami, zachwyciłam się tym plackiem, dzięki!!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak wygląda taka biała fasola (chodzi mi opoakowanie)? Pokażesz na googlu grafice czy coś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biała fasola jasiek z puszki lub słoika zmielona lub zblenderowana.
      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=285166064924136&set=a.285165338257542.63629.115601425213935&type=3&theater

      Usuń